Bra att läsa

Bra att läsa

När du reser till England behöver du normalt sett inte ta några extra vaccineringar. Det räknas som ett lågriskland, där det räcker med att du har det grundläggande skydd som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vi vill ändå rekommendera att du kontrollerar med din lokala vaccinationsmottagning innan avresa för att säkerställa att inga nya råd angivits.

Väder och temperatur

England är inte ett land man reser till på grund av det fina och soliga vädret. Landet har ett milt klimat med milda vintrar, och somrarna präglas av relativt rikligt med nederbörd – allra högst i Leeds. Temperaturerna är som högst under sommarmånaderna juni till augusti vilka har en genomsnittstemperatur på från 20 – 22 grader.

Eluttag i England

Eftersom du med största sannolikhet kommer att behöva tillgång till ett eluttag när du befinner dig i England (till exempel för att ladda din mobiltelefon), kommer du behöva ta med dig en reseadapter till England. Uttagen i landet är av typ G, vilket inte är samma som vi använder här i Sverige.

Valuta

Valutan i England är Brittiska Pund (GBP). Värdet på denna fluktuerar något, men vanligen brukar ett pund motsvara ungefär 11-12 svenska kronor.

Även om de flesta butiker i England tar kort, finns det vissa mindre butiker som endast godtar kontanter. Även taxiresor betalas ofta kontant.

Det finns gott om bankomater i landet som låter dig ta ut pengar, och om du nyttjar dessa, se då till att vara medveten kring om det finns några eventuella uttagsavgifter för ditt personliga bankkort.

Ambassader och viktig information

Den svenska ambassaden i England ligger i London, närmare bestämt på 11 Montagu Place. Vill du komma i kontakt med dessa gör du detta enklast genom att antingen ringa på telefonnummer +44 20 7917 6400, eller maila till ambassaden.london@gov.se.

Vid en nödsituation i England kan du alltid ringa 112 för att komma i kontakt med larmcentralen. Även 999 fungerar som nödnummer.

Övrig information som kan vara värd att känna till

  • England har en annan tidszon än vad vi har här i Sverige, vilket innebär att du måste ställa tillbaka klockan en timme när du reser dit.
  • Storbritannien har brutit sig ut ur EU. Idag ser reglerna ändå relativt likvärdiga ut om du som EU-medborgare tänkt resa dit, men för säkerhets skull bör du alltid kontrollera innan din avresa vad som gäller.
  • England är känt för sina höghastighetståg, med vilka du kan resa till bland annat Bryssel och Paris.
  • Englands landskod är +44. Dvs du slår +44 eller 0044 före numret för att ringa dit.
  • Den engelska sjukvården är mycket god. Till en början efter landets utträde ur EU kommer du som svensk fortsatt ha gratis tillgång till denna via ditt blå EU-sjukförsäkringskort. Hur denna tillgång kommer se ut därefter är ännu inte bestämt. Du ska dock alltid ha en reseförsäkring när du som svensk reser utomlands.