Manchester

Manchester

I nordvästra England hittar du landets tredje största stad – Manchester. Det är en stad som har över 500 000 invånare, och den ligger centralt belägen i en av de mest tätbefolkade regionerna i hela landet. Härifrån behöver du bara resa några mil för att ta dig till Leeds, Liverpool, Stoke-On-Trent och Sheffield. När man räknar samman antalet boende i regionen får man inom en åtta mils radie totalt över 10 miljoner invånare.

Fotboll och musik går hand i hand

Den fotbollsintresserade förknippar så klart staden kanske framförallt med fotbollslagen Manchester United FC och Manchester City FC, men faktum är att här finns klart mer än så att erbjuda – även om en match med något av lagen från Manchester definitivt inte är fy skam den heller.

Pratar du istället med en musikintresserad person kommer du med största sannolikhet snabbt bli varse att Manchester är födelsestad till flera av musikvärldens ikoner. Bland annat kommer Oasis, New Order, The Smiths och The Stoneroses från just Manchester.

Fotbollen och musiken är i Manchester tätt sammanbundna, och att stå på Old Trafford samtidigt som tusentals fans samstämmigt sjunger The Stoneroses hit “This is the one”, är en upplevelse som garanterat får håren på armarna att resa sig och ögonvrårna att vattnas.

Du behöver dock inte vara ett fan av vare sig fotboll eller musik för att uppskatta Manchester – denna stad har nämligen otroligt mycket att erbjuda sina besökare.

manchester old trafford 1024x576 - Manchester
Old Trafford

En bitvis vacker stad

Till skillnad mot många andra städer i England är inte Manchester en stad som är särskilt vacker. Den har under krig och terrorattentat blivit illa åtgången, och delar av staden har behövt återuppbyggas på grund av bombningar.

Vill du besöka någon av stadens vackrare delar ska du ta dig en tur till Gay Village. Precis som namnet anger så är det gay-kvarteren, och dessa är så vackra att de ofta pryder sidorna i olika turistbroschyrer från Manchester. Staden är för övrigt rent överlag klassad som en väldigt gayvänlig stad.

Att göra i Manchester

Precis som vi varit inne på tidigare så är fotbollen otroligt stor i Manchester. Med hela två lag i Premier League är det heller inte särskilt konstigt, och vilket av stadens två hemmalag man än håller på råder det en stor enighet om att Liverpool är den värsta motståndaren.

Oavsett om man uppskattar fotboll eller inte, är det nästan ett måste att se en match om någon sådan går av stapeln när man befinner sig i staden. Det är en riktigt häftig upplevelse, med en stämning som nästan saknar motstycke.

Många upplevelser att välja på

Här finns flera museer, vilka har relativt olika inriktningar. Det finns också många andra upplevelser och attraktioner att besöka, och oavsett om du reser ensam, med vänner eller med familj kommer du inte ha svårt att hitta något att roa dig med i staden.

 • Museum of Science and Industry – här hittar du mängder av industriella museumsföremål, bland annat ångmaskiner och vävstolar. Här finns också världens äldsta järnvägsstation.
 • Quarry Bank Mill – detta museum är ett måste för den som är intresserad av textilhistoria. Byggnaden är en textilfabrik från 1700-talet som faktiskt fortfarande är i drift.
 • Manchester United Museum and Tour Centre – detta är Manchester Uniteds fotbollsmuseum, och det är ett absolut måste att besöka för alla fotbollsintresserade. Förutom en guidad tur i museet kan man här också få göra ett besök i lagets omklädningsrum. Om du vill ha en matchbiljett men inte hunnit säkra dig någon brukar det alltid finnas försäljare utanför grindarna som säljer matchbiljetter svart, till en dyrare kostnad.
 • Manchester City Art Galleries – detta är ett galleri för klassisk konst, som du finner i det hörn där gatorna Mosley Street och Princess Street möts. Inträdet här är gratis.
 • Whitworth Art Gallery – är istället för dig som vill se på utställningar med modern konst. Galleriet ligger i Whitworth Park och även här är inträdet helt gratis.
 • The Lowry – en minst sagt speciell byggnad som du hittar i Salford. The Lowry ligger vackert belägen precis vid vattnet, och här kan du ta del av konst, teater, musikaler, poesireciteringar, och andra riktigt häftiga kulturella upplevelser. Det finns också flera restauranger på området, om du skulle bli hungrig.
 • Chester Zoo – passar bra för både de yngre och de äldre barnen. Här finns allt ifrån stora djur som elefanter och noshörningar, till små insekter och andra kryp.
 • Manchester Museum – även detta är ett populärt turistmål för barnfamiljer. Mycket på grund av att museet är väldigt barnvänligt och här finns olika interaktiva upplevelser att ta del av.
manchester storbritannien - Manchester
Old Wellington bar i Manchester

Shoppa i Manchester

Manchester bjuder på fina shoppingmöjligheter för dig som vill komma hem med lite nytt – oavsett om det gäller kläder, heminredning eller annat. Eftersom musiken är en viktig del av staden finns också flera musikaffärer spridda över stan.

Du finner dessutom två av Europas största shoppingcenter i Manchester, varav det ena ligger mitt i staden.

 • Manchester Arndale – kallas i folkmun för Arndale och är ett av de största shoppingcentren i Europa. Det ligger centralt beläget och i lokalerna huserar över 200 olika butiker. Främst är det modebutiker du finner i centret, och alla större engelska modekedjor återfinns här.
 • Intu Trafford Center – eller bara Trafford Center, är också ett av de största shoppingcentren i Europa. Trafford Center hittar du en bit utanför själva stadskärnan – ungefär en mil från centrum. Taxi eller buss tar dig snabbt och smidigt hit, och om du åker buss är det linjerna X50 och 250 som tar dig till shoppingen. Centret har runt 280 olika butiker (främst modebutiker), och här finns även flera möjligheter till annan underhållning än shopping. Bland annat finns här en av landets största biografer; Odeon, minigolf, Laser Quest och bowling.
 • Primark – ligger relativt nära Arndale. Här kan du göra riktigt fina fynd, eftersom det är ett lågprisvaruhus. Ofta jämförs Primark med H&M, men faktum är att priserna här är avsevärt lägre. Varuhuset är riktigt stort och var vid sin nyöppning i 2013 den största Primark i världen. Var förberedd på att det kommer vara många andra shoppingsugna besökare på plats samtidigt som dig – Primark i Manchester är väldigt populärt och har många besökare varje dag.
 • Northern Quarter – detta är ett helt shoppingkvarter som är känt för sina alternativa shoppingmöjligheter. Vill du ha kläder som skiljer sig från mängden är det hit du ska gå, och här hittar du butiker som erbjuder vintage-, street- och alternativshopping. Här finns också den populära inomhusmarknaden Afflecks, vilken innehåller runt 70 olika försäljare.
 • King Street – om det är designerkläder du är ute efter ska du bege dig till King Street. Längs med denna gata och vidare mot Spinningfields hittar du de flesta större märkesbutiker som finns i Manchester. Bland annat finns Burberry, Fred Perry, Emporio Armani, Fred Perry, Lacoste och Louis Vuitton representerade här.
 • Vinyl Exchange – ett måste för alla musikälskare. En av de största och mest populära second hand butikerna för musik.Trots sitt namn hittar du inte bara vinylskivor här, utan också cd-skivor, dvd, videos med mera.

Ta sig hit och runt

Om du vill resa direkt till Manchester från Sverige kan du göra detta antingen via direktflyg (exempelvis Arlanda – Manchester, restid strax över 2 timmar), eller genom att tågluffa. Det senare alternativet innebär att du kommer få räkna med ett flertal byten runt om i Europa.

Naturligtvis kan du också ta dig hit från London – smidigast görs detta via tåg och resan tar ungefär 2,5 timmar beroende på tåg. Ju tidigare du bokar, desto billigare brukar biljetten bli och genomsnittspriset ligger på ungefär 500 kr för en resa från London till Manchester. Buss är ett mer prisvärt alternativ, och här kan du räkna med ungefär halva kostnaden. Megabus brukar vara det billigaste alternativet.

Vill du istället ta dig runt när du befinner dig i själva Manchester finns det flera alternativ att välja mellan. I själva stadskärnan är det nästan smidigast att gå till fots, eftersom avstånden är korta.

För övriga resor är det buss, spårvagn eller taxi som gäller.

 • Buss – tar dig runt i staden till en rimlig kostnad. Ett heldagskort kostar ungefär motsvarande 70 svenska kronor. Täta turer körs, och lokalnätet är väl utbyggt.
 • Spårvagn – det finns två linjer som går genom staden, vilka bägge har Picadilly Gardens som utgångspunkt. Biljett löses innan du kliver på, och den köps i en automat på den plattform där du kliver på spårvagnen.
 • Taxi – Två av de större taxibolagen är Street cars Manchester och All-United Cars, men här finns otroligt många alternativ att välja bland. Tänk på att många taxibolag tar ut en extra kostnad om du betalar med kort.