Brighton and Hove

Brighton and Hove

Brighton and Hove ligger vackert belägen vid Englands sydkust i East Sussex och har ungefär en kvarts miljon invånare. Namnet kommer från att staden från början var uppdelad i två städer – Brighton och Hove, vilka slogs samman i 1997.

Precis som för många andra Engelska städer är fotboll väldigt stort i Brighton and Hove, och framförallt kretsar intresset kring stadens lokala lag Brighton & Hove Albion FC, vilket spelar i Premier League.

Det finns dock mycket mer än fotboll att ta del av i detta “Englands San Francisco” som staden ofta refereras till. Eftersom den ligger precis vid den engelska sydkusten finns en utbredd badkultur, och Brighton and Hove har många kilometer av vackra stränder att erbjuda.

brighton - Brighton and Hove
Brighton Pier

Ta sig till Brighton and Hove

Staden har inte någon egen flygplats. Däremot ligger Brighton and Hove endast en timmes tågresa från London. Det gör att det smidigaste sättet att ta sig dit från Sverige är att först flyga till London, och därifrån ta tåget till staden. Det brukar gå flera avgångar varje dag, och priset ligger vanligen runt 20 pund ungefär. Mer exakt information kring avgångar och priser hittar du hos National Rail.

Väl i själva staden är det enklast att ta sig runt antingen via hyrcykel, eller med hjälp av stadens lokala busstrafik. Det går också bra att gå, eftersom avstånden mellan de flesta sevärdheterna och upplevelserna inte är alltför lång. Samtidigt får du också uppleva stadens gemytliga atmosfär och vackra arkitektur på ett annat vis när du transporterar dig till fots eller på cykel.

Uppleva staden

Brighton and Hove har verkligen en hel del att erbjuda – det är inte för inte som staden fått sitt smeknamn. Det är framförallt under sommaren som staden är i sitt esse – mycket tack vare sin fantastiska kustremsa kantad av både sevärdheter, shopping och andra upplevelser.

En spännande introduktion till staden är dess pariserhjul Brighton Wheel. Hjulet ligger precis invid stranden, och ger dig en fantastisk överblick över flera av stadens betydande landmärken, samtidigt som du under åkturen får lyssna till en ljudguide.

Längs den vackra kustremsa som präglat staden finns också en av Brighton and Hoves stoltheter – Brighton Palace Pier (i folkmun bara Brighton Pier eller Palace Pier). Denna byggdes i 1899, och behövs nästan upplevas för att man ska kunna förstå dess storslagenhet.

Den som befunnit sig på kusten tidigare har med stor sannolikhet stiftat bekantskap med pirar förr, men Brighton Pier är verkligen något utöver det vanliga.

Piren har figurerat i olika Hollywood-filmer, och innehåller flera restauranger och pubar. Som att det inte vore nog, finns det dessutom ett helt nöjesfält längst ut på piren, där du bland annat kan åka berg och dalbana.

Royal Pavilion är ett stort palats, vilket uppfördes i 1800-talets början av Kung Georg IV (fast när byggnaden restes var han Prins Georg). Palatset byggdes som en semesterbostad åt den dåvarande prinsen och det är en minst sagt överdådig byggnad med torn och bulliga kupoler som för tankarna till gräddbakelser. Idag är Royal Pavilion ett museum som drar över 400 000 besökare varje år.

Vill du uppleva unika butiker och välbesökta loppmarknader är det stadens HBTQ-kvarter Kemp Town du ska bege dig till. Här trängs udda små butiker med regnbågsprydda caféer, och distriktet är en stor anledning till varför staden överlag räknas som väldigt gayvänlig.

Musik är viktigt i staden, och varje år hålls flera omtyckta musikfestivaler. Två av årets största festivaler går av stapeln i maj – Brighton Festival och The Great Escape.

Brighton Festival är landets absolut största konstfestival, och under tiden festivalen pågår kan du avnjuta konstutställningar och olika uppträdanden över hela staden.

The Great Escape är en mer renodlad musikfestival och även denna bjuder på olika liveuppträdanden över hela staden.

I juni kan du som gillar klassisk musik avnjuta arrangemanget Soundwaves Festival.

En stor anledning till att staden är så populär som den är, beror på det fantastiska läget precis vid havet, och alla vackra stränder som kan avnjutas här.

Du kan helt enkelt inte besöka staden utan att hänga minst en heldag på stranden – åtminstone så länge vädret tillåter detta.

Shopping

Naturligtvis finns det goda shoppingmöjligheter i en populär turistort som Brighton and Hove.

The Lanes är det mest populära shoppingområdet, och detta ligger beläget i stadens centrum. Här erbjuds du framförallt mode och accessoarer, och området hyser bland annat flera juvelerare och fashionabla klädbutiker. I de slingriga gränderna är en otroligt mysig stämning, och gatumusikanter är vanliga inslag i miljön. Här finns också goda fikamöjligheter om du blir sugen på något gott.

Dukes Lane är ett modernt shoppingcenter beläget mitt i de centrala delarna av Brighton and Hove. Också Churchill Square är ett centralt beläget shoppingcenter, vilket bjuder på ett stort utbud av moderna butiker.