Resa hit & runt

Resa hit & runt

Till England tar du dig smidigast med flyg, och du kan flyga direkt bland annat från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Landets största flygplats är London Heathrow, och en flygresa dit kommer ta dig i runda slängar 2,5 timmar. I London hittar du även London Gatwick, London Luton och London Stansted.

För dig som vill göra även resan dit till en upplevelse går det faktiskt också att tågluffa till England. Du får räkna med åtminstone sex byten, men beroende på vilken rutt du tar kan det givetvis bli fler byten än så. För en så prisvärd upplevelse som möjlig rekommenderas att du införskaffar ett Interrail Card om du tänkt resa till landet via Europas järnvägsnät. Det går att ta tåget till London från både Paris och Bryssel. En resa som går i en tunnel under Engelska kanalen.

Ta dig runt i England

England har en väl utbyggd infrastruktur, vilket gör att det är lätt att ta sig runt här.

Om du vill resa till någon av de större städerna är tåg det snabbaste och smidigaste – men också bland de dyrare – alternativen. Det finns också långfärdsbussar vilka täcker flera av landets städer, och dessa brukar vara mer prisvärda.

Även biluthyrning kan vara ett vettigt alternativ, om du vill kunna styra din rutt själv. England har ett stort utbud av olika biluthyrare, och du kan köra i landet med ett svenskt körkort. Kom ihåg att England har vänstertrafik.

storbritannien tagresor - Resa hit & runt
Tågresa i Storbritannien – Här en bild från King’s Cross station i London

Lokaltrafik i de större städerna

Om du vill ta dig runt när du befinner dig i de större städerna finns det flera alternativ att välja bland. För enkla betalningar i lokaltrafiken kan du investera i ett Visitor Oyster Card, vilket är ett kort som du på förhand fyller på med en reskassa. För att betala med detta håller du det därefter mot en kortläsare på det färdmedel du ska resa med. Du kan fylla på ditt Visitor Oyster Card så många gånger du vill. Kortet gäller på tunnelbana, buss och lokala tåg.

Ett Visitor Oyster Card ger dig också rabatterat pris på flera lokala besöksmål såsom olika pubar, restauranger och butiker. Kortet kan endast köpas innan avresa. Det går dock att köpa ett vanligt Oyster Card väl på plats.

Ska du bara resa under ett dygn kan istället ett One Day Travelcard vara ett mer prisvärt alternativ.

  • Tunnelbana: kallas även The Tube. De flesta avgångar går från ca 05.30 på morgonen till strax efter midnatt med relativt täta avgångar – några går dygnet runt. Helgerna har något färre avgångar. Det går att köpa biljetter på stationerna, men du kan också använda ett Visitor Oyster Card, eller ett vanligt Oyster Card.
  • Taxi: tar dig snabbt och smidigt dit du vill. Det är avsevärt smidigare att ta sig runt via taxi om du befinner dig i de centrala delarna av storstäderna, än vad det är att köra själv. Tänk på att många taxichaufförer endast tar emot kontant betalning. Dricks är vanligt att ge, normalt rundar du upp till nästa pund. Är du väldigt nöjd är 10-15 % av summan en trevlig gest att dricksa.
  • Buss: om du står på en hållplats och vill med bussen, visar du detta genom att vinka med armen. Vill du gå av bussen ringer du i klockan. Kom ihåg att du inte kan lösa biljett direkt på bussen om du reser i London. Ett Oyster Card är att föredra för att kunna betala snabbt och smidigt. De bussar som godtar betalning på bussen brukar då också godkänna betalning via bankkort, men för icke engelska kort tas en extra avgift ut. I London och större städer går det bussar dygnet runt, nattbussarna går mellan ca 23-06 och är märkta med ett stort N.
  • Spårvagn: flera större städer har ett modernt spårvagnsnät som smidigt transporterar dig runt i staden. Här kan upplägg kring betalning skilja sig något åt, då alla spårvagnar inte ägs av samma bolag.