London

London

Huvudstaden i England är London. Staden är har otroligt många sevärdheter, och förknippas för många med sina röda dubbeldäckare, alla gemytliga pubar, nöjeskvarteret Soho, Buckingham Palace, Big Ben – och så vidare. Listan kan göras lång.

Du kan enkelt resa till London direkt från Sverige, och den smidigaste resvägen går via flyg.

Bland annat Arlanda har direktflyg till London Heathrow, och restiden ligger på lite drygt 2,5 timmar.

I London bor över 10 miljoner invånare, och staden som grundades för över 2 000 år sedan har en svårslagen mix av gammalt och modernt.

Ta sig runt i London

Att hitta runt i London på egen hand är inte det lättaste om du inte begåvats med ett lokalsinne av rang. Många turister tycker det är väldigt krångligt att förstå sig på stadens geografiska upplägg, och det underlättar väsentligt att använda sig av lokala kommunikationer för att ta sig runt. Det kan bespara dig både tid, såväl som en hel del frustration.

För att ta dig runt i London kan du bland annat använda dig av buss, tåg eller tunnelbana. Alla dessa kan betalas med hjälp av ett Visitor Oyster Card, ett slags reskort som du fyller på med en reskassa. Detta ger dig billigare resor med kollektivtrafiken, och kortet ger dig också fina rabatter i olika restauranger och butiker runt om i staden.

Observera att det endast går att köpa ett Visitor Oyster Card innan din avresa. Skulle du missa att införskaffa ett sådant kan du dock köpa ett vanligt Oyster Card på plats i London. För detta får du betala en depositionsavgift om 5 pund, vilken du kan få tillbaka när du inte behöver kortet längre.

Äta och dricka i London

I London hittar du ett mycket stort utbud av kulinariska valmöjligheter, oavsett om det är maten eller drycken som är viktigast för din del.

Något som du inte får missa när du är i London är givetvis att besöka någon av stadens alla pubar. Många av dessa serverar inte bara dryck utan ger dig också möjlighet att avnjuta en god måltid i puben. En pub som är värd att besöka om du är hungrig är The Mitre Pub i Paddington – denna har rykte om sig att servera god mat.

Om det är själva upplevelsen som är viktig kan vi tipsa om Prospect of Whitby som ligger vackert bredvid Themsen, och The Spaniards Inn vid Hampstead Heath. Bägge dessa pubar är mycket anrika med en spännande historia – och de ligger dessutom belägna i härligt mysiga omgivningar.

När det gäller restauranger kan London erbjuda mat från världens alla hörn. Oavsett vad du är sugen på, törs vi nästan garantera att du kommer hitta en restaurang i London som tillfredsställer ditt lystmäte.

Några tips på restauranger som erbjuder ganska spridda kulinariska upplevelser kommer här.

  • Bao – här kan du äta en taiwanesisk variant av hamburgare. Finns både i Soho och Noho.
  • Lyle’s – denna restaurang ligger i Shoreditch och är väldigt exklusiv. Lyle’s har funnits med på listan över världens 50 bästa restauranger flera gånger.
  • Sushi Samba – detta är restaurangen för det sällskap som inte kan komma överens om från vilken världsdel ni vill ha er mat. Serverar mat från Japan, Peru och Brasilien. Ligger i Heron Tower.
  • Anglo – här serveras du klassiska brittiska rätter, vilka kommer i moderna tappningar. Rätterna är små och du kan välja mellan 3 rätter eller en hel avsmakningsmeny. Anglo finner du i Clerkenwell.
  • Carousel – lika delar mat och upplevelse. Varje vecka gästas restaurangen av en ny kock, vilken lagar avsmakningsmenyer till långbord samtidigt som denne berättar intressanta historier. Restaurangen ligger i Marylebone.

Sevärdheter och turistattraktioner

För att hinna se allt vad London har att erbjuda när det gäller sevärdheter får man nog nästan bosätta sig i staden. Om du bara ska vara på plats i några dagar bör du nästan veta på förhand vilka attraktioner du vill se för att säkerställa att du faktiskt hinner med att besöka dessa. Oavsett om det är spännande historia, magnifika byggnader, festligheter, eller något annat du vill uppleva, så har London allt.

london utsikt 1024x1024 - London
Utsikten från London Eye

Eftersom det är snudd på omöjligt att få med alla sevärdheter har vi försökt att samla några av de attraktioner som visar på vilken otrolig bredd av upplevelser du kan hitta i London.

  • Big Ben – det klassiska klocktornet som alla svenska barn fått lära sig om under engelsktimmarna i skolan. Det är otroligt maffigt, och det är inte svårt att förstå hur detta blivit stadens främsta landmärke. Klockan ringer varje heltimme.
  • Buckingham Palace – Queen Elizabeth, drottningen som hela internet älskar, har Buckingham Palace som sin officiella bostad. Besöker du palatset får du inte missa det dagliga vaktbytet, och inte heller Queen’s Gallery – en utställning över dyrbara konstföremål som tillhör drottningen.
  • Tower of London – ett riktigt praktfullt stycke engelsk historia. Denna medeltida kungliga borg erbjuder sina besökare både fängelsehålor och juveler – och här finns också platser som förr använts vid avrättningar.
  • Plattform 9 ¾ – alla Harry Potter-fans vet naturligtvis vad det gäller. Du har möjlighet att besöka denna på riktigt, vid Kings Cross Station (den ligger dock mellan plattform 3 och 4 för att förvirra alla mugglare). Här finns också en souvenirshop inredd som Ollivanders där du kan köpa diverse Harry Potter-prylar.
  • Madame Tussauds – detta välbesökta vaxkabinett lockar årligen miljontals besökare – och det är inte utan anledning. Här finns över 250 vaxdockor skapade som otroligt realistiska kopior av olika kändisar. Bland annat kan du stöta på Beyonce, Ed Sheeran och Queen Elizabeth gjorda i vax, under ett besök hos Madame Tussauds.

Shopping

Oavsett om det är lyx, loppisar eller något mellanting du är ute efter – så finns det garanterat i London. Det kanske allra mest kända shoppingstråket i hela London är troligen Oxford Street. Här finner du över 300 olika butiker, vilka täcker i stort sett alla prisklasser.

Prismässigt kommer du inte göra några större fynd om du handlar saker där till fullpris, men här finns flera outlets, där du kan hitta bland annat märkeskläder till riktigt bra priser.

Om det är specifikt exklusiva märkeskläder du är ute efter ska du göra ett besök på Bond Street. Denna gata hyser flera av modevärldens kanske mest exklusiva märken, och här hittar du bland annat Hérmes, Prada, YSL, Burberry, Mulberry och Cartier.

Om det är lite mer gemytlig shopping du är ute efter kan det vara värt att bege sig till Charing Cross Road. Här finns flera mysiga antikvariat och second hand-butiker – och du som är ett fan av Harry Potter (och som vet var du ska titta) kan också ta dig ett besök på The Leaky Cauldron när du ändå är i krokarna. Den ligger nämligen längs samma gata.

london eye 1024x576 - London
Utsikt över Themsen i London med London Eye till höger.