Engelsk matkultur

Engelsk matkultur

Om man diskuterar den engelska maten brukar den ofta refereras till som tråkig och smaklös – eller som ståuppkomikern Steve Hughes säger “i England får du sås till allt. Det finns röd sås och brun sås, och om någon undrar över smaken är det röd smak och brun smak”.

Fullt så illa är det naturligtvis inte – du kan hitta riktigt god mat även när du befinner dig i England. De kulinariska rätter eller företeelser vi svenskar förknippar mest med engelsmännen är troligen Fish n chips, Afternoon tea, pajer av olika slag, pudding, English breakfast och allmänt pubhäng.

Engelska maträtter

Fish n’ Chips består av friterad fisk, tillsammans med pommes och ibland även grönt ärtmos. Enligt tradition serveras rätten i tidningspapper, men idag serveras rätten också ofta på tallrik när du beställer den på till exempel restaurang. Det traditionella tidningspappret är dessutom utbytt mot ett icke hälsovådligt papper, efter att myndigheterna lagt restriktioner gällande detta. Ofta dock fortfarande med utseende tryckt på av tidningsutseende.

Afternoon Tea kan också kallas Cream Tea. Detta är den lite mer sofistikerade motsvarigheten till vårt svenska mellanmål, och ett vanligt Afternoon Tea består av te, serverat tillsammans med något tilltugg. Ofta består tilltugget av nybakta scones, som äts med till exempel ost, marmelad och clotted cream (en slags tjockare grädde som smakar ungefär som en blandning mellan smör och grädde). Även sötare bakverk och lite matigare smörgåssnittar är vanligt att servera tillsammans med Afternoon Tea.

scones 1024x683 - Engelsk matkultur
Afternoon Tea med scones

English Breakfast är en riktigt stadig frukost som ofta består av vita bönor i tomatsås, ägg i någon variant, rostat bröd, stekt korv, stekt bacon, grillad tomat och grillade champinjoner. Även andra varianter av rätten kan förekomma.

Pajer och puddingar är vanligt förekommande i det engelska köket, och kan ses ungefär som engelska motsvarigheter till vår svenska husmanskost. Bägge dessa kan ätas som matiga alternativ, såväl som desserter – allt beror på vilken typ av bas och fyllning som används i rätten.

Pubar och restauranger

Något man ofta förknippar med England är att gå på pubar, och detta är något som är väldigt vanligt förekommande i den engelska kulturen. I England är det vanligt att gå och äta lunch på puben. Förr var det många pubar som hade åldersgräns även för luncher, men nuförtiden tillåter de flesta pubar även barn under lunchtid.

Naturligtvis kan du också gå på puben enkom för att ta dig något att dricka, och några pubar som rekommenderas att besöka är bland annat:

Priser och dricks

Priserna för mat i England ligger i genomsnitt något lägre än för motsvarande i Sverige.

Äter du på restaurang är inte dricks ett måste, men naturligtvis är det en uppskattad gest. Är du nöjd med servicen och vill ge dricks, är det vanligt att ge ungefär 10-15% av notans kostnad. Vissa restauranger bakar in dricksen i notan och denna anges då som en serviceavgift.